Akkerbouw, eiwitbron voor de melkveehouderij

Dronten -  Begin maart is een groep studenten van CAH te Dronten in samenwerking met de Agenda voor de Veenkoloniën een onderzoek gestart naar oplossingen voor het tekort aan goedkope eiwitbronnen in het rantsoen van de melkveehouders in de Veenkoloniën. 


Gezien de hoge prijzen die betaald moeten worden voor eiwitproducten en een duidelijk zichtbare daling van de eiwitwaarde in het gras, erkennen LTO Oostermoer en LTO Kanaalstreek het tekort als een serieus probleem. Na verschillende gesprekken tussen de Agenda voor de Veenkoloniën, de studenten en LTO is er een idee gevormd om nieuwe eiwitbronnen ‘aan te boren’.

Het idee is om de akkerbouwers in de omgeving eiwitrijke gewassen te laten telen en deze vervolgens te verkopen aan de melkveehouders. Voor beide partijen zijn er voordelen, niet alleen de realisatie van een regionale kringloop, maar het is ook goed voor het imago van beide sectoren. De ondernemers hoeven geen eiwitten meer uit andere landen te halen. Voor de akkerbouw is het bovendien interessant  omdat eiwitrijke gewassen worden aangemerkt als vergroening en dus binnen de 7 % vallen die in het nieuwe GLB zijn vastgesteld.