Theatervoorstelling over 400 jaar veenontginning

De theatergroep PeerGroup werd vorig jaar uitgenodigd voor de 35ste verjaardag van het Industrieel Smalspoor museum in Erica om hun voorstelling Once Upon A Time In Het Veen te vertolken. De bedoeling was om dit alleen dáár te doen. Maar het idee groeide uit tot een rondreizend spoorcircus dat tussen juni en april 2014 door de Veenkoloniën gaat trekken. De PeerGrouP wil de geschiedenis van 400 jaar veenontginning in tien weken gaan uitbeelden. Op het beginpunt in Groningen legt het smalspoormuseum een stuk spoorlijn aan waar de voorstelling op wordt gespeeld. Daarna moet het spoor steeds met de hand verlegd worden, zodat de trein verder kan rijden tot de volgende speelhalte, in totaal 100 kilometer, 500 stukken spoor per dag.


"De voorstelling zelf wordt een snert-western, geïnspireerd op spaghetti-westerns en Once Upon A Time In The West. Uiteraard wordt er veel geschoten en aan het einde van iedere voorstelling leeft er bijna niemand meer en trekt de trein verder naar het volgende station", zegt Henry Alles, projectleider van de PeerGrouP en bedenker van de voorstelling. Merel van Dijk componeert de muziek.

Ook tussen de voorstellingen door gebeurt er van alles. Zo zal de museumspoorlijn van grote broer STAR twee keer moeten worden gekruist, met misschien een ontmoeting tussen de smalspoortrein en een grote stoomtrein. In de buurt van het Veenpark wil de PeerGrouP de hele smalspoortrein een aantal kilometers op een historisch schip door het nieuwe Prins Willem Alexanderkanaal vervoeren.

Nieuwsgierig naar een voorproefje? Bekijk hier de video.

Bron: RTV Drenthe