Energiebureau activiteiten zomer update

Avond cursus ‘Rekenen met  energie in sommen en cijfers’ 12 juni, Dorpsbijeenkomst Gasselternijveenschemond 17 juni en meer updates van het Energiebureau


Avond cursus ‘Rekenen met  energie in sommen en cijfers’ 12 juni
Het Energiebureau heeft samen met de Gemeen Aa & Hunze een avond cursus: ‘Rekenen met En energie in sommen en cijfers’ georganiseerd voor de dorpen: Annerveenscheknaal,  Eexterveen, Eexterveenschkanaal, Gasselternijveen, Gasselternijveenschemond, Gieterveen, Nieuwediep en Spijkerboor & Nieuw en Oud Annerveen. Deze cursus is op 12 juni gegeven door Frans Debets. Per dorp konden er 2 inwoners deze cursus gratis bijwonen. Dit resulteerde in een zeer informatieve en geslaagde avond.

 

Dorpsbijeenkomst Gasselternijveenschemond 17 juni
Dinsdag 17 huni is (een deel) van het dorp Gasselternijveenschemond bijeen gekomen om het DorpsEnergiePlan (DEP) een concrete invulling te geven. Het DEP is een initiatief van de gemeente, het Energiebureau veenkoloniën en de kenniswerkplaats Veenkoloniën om het dorp te helpen met lokale duurzame energie initiatieven.

 

DorpsEnergieTeam
Het DorpsEnergieTeam (DET) gaf deze avond een presentatie waarin de resultaten en het proces van de pilot DEP kort werd toegelicht. Hier kwamen ook onderzoeksresultaten van studenten naar voren over hoe duurzame technieken toe te passen in Gasselternijveenschemond. Na de presentatie kon het dorp zelf kiezen in wat voor duurzaamheids traject het stapt: een CO2 reductie scenario, een financieel terugverdientijd scenario als of ‘laag hangend fruit’ scenario. De uitkomsten hiervan worden opgepakt door het DET en uitgewerkt in concrete en toepasbare projecten.

Energie besparingsboekje
Ook heeft het dorp een Energie besparingsboekje gemaakt waarin handige tips en trucs staan om simpel energie en geld te besparing. Wethouder Henk Heijerman kreeg het boekje namens het dorp aangeboden door de maker ervan, Gerard Weisbeek.

Buurtkracht
Daarnaast is het dorp ook gestart met het project ‘Buurtkracht’. Buurtkracht is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Drenthe  en Enexis. Bij dit project krijgt het gehele dorp slimme meters en wordt er aan de hand van huizenscans adviezen gegeven betreft energiebesparing gericht op huizen. Denk hierbij aan isolatie en het plaatsen van zonnepanelen. Ook kunnen dorpsbewoners zich inschrijven via een website om hun gewenste besparingmiddel aan te geven om zo een collectief hiervoor te vormen.
Dit is allemaal besproken en uitgelegd door NMF Drenthe en Enexis op deze avond.

Nieuwe dorpen en energie-initiatieven
Eexterveenschekanaal en Gasselternijveen hebben afgelopen len te al een meegedaan met een stidenten project van 9 weken. Tijdens dit project werd door 2e jaars-studenten van de opleiding toegepaste aardrijkskunde (Van Hall Larenstein) onderzocht of er draagvlak is binnen de dorpen voor energie initiatieven. Na de vakantie vinden er verkennende gesprekken plaats met enthousiastelingen binnen het Eexterveenschekanaal en Gasselternijveen om te kijken of er energie initiatieven opgestart kunnen worden.
Zo heeft de voetbalclub v.v. Gasseelternijveen de ambitie uitgesproken om de duurzaamste voetbalclub van Aa & Hunze te worden.