Interview met Anita Jongman, initiatiefnemer “De Groene Winkelkar”

Anita is initiatiefnemer van De Groene Winkelkar. De Groene Winkelkar zoekt de verbinding en bewustwording tussen consument en boer. Hiermee kun je als consument beslissen of afwegen welk product je in de winkelkar gaat doen. Op dit moment ontbreekt vaak de kennis over de producten waar het precies vandaan komt.

Daar is verandering in aan te brengen. Sinds kort is er een app waarmee je gaat zien wat er in de buurt te koop is. Het platform is net gelanceerd en tijd om eens verder kennis te maken met Anita Jongman.

Daarom een aantal vragen:

In welke relatie sta je tot Agenda voor de Veenkoloniën / Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw?

Anita legt uit dat door haar deelname aan het katalysatoren team van Noord-Nederland dit initiatief is ontstaan. Gezamenlijk dus met een groepje boeren die naar oplossingen zoeken voor de landbouw. Zo is De Groene Winkelkar ontstaan.  

Op deze manier is de Agenda voor de Veenkoloniën / Regio Deal NIL op Anita haar pad gekomen. Vanuit de Regio Deal heeft De Groene Winkelkar ondersteuning ontvangen in de startfase om toe te kunnen werken wat er nu ondertussen is gerealiseerd. Haar verwachting is dat we elkaar meer gaan versterken nu het contact er is.

Wat zou je graag willen bereiken op het gebied van Natuurinclusieve Landbouw?

Mijn missie is dat ik, samen met iedereen die dat wil, de voedseltransitie van Nederland in beweging zet. Het gaat dan echt op korte termijn en niet over 10 jaar.  Dit is zeker weten mogelijk. Met voedseltransitie bedoel ik dat de nadruk komt te liggen op gezond eten, klimaat bewust zijn, natuurlijk en betaalbaar. Dit allemaal met het doel een gezondere planeet en waar we over 500 jaar nog ons voedsel kunnen verbouwen.

Op dit moment kopen we wat er in de winkel aangeboden wordt. Ik vind het belangrijk dat we met elkaar de consument bewust maken van het effect dat zij heeft op wat wij als boeren verbouwen. In mijn ogen is dit de omslag voor de verandering die we zoeken in Nederland. We willen een gezonde landbouw met veel natuur en die komt er wanneer de consument in gaat zien dat zij hier mega veel invloed op heeft.

Zodra de consument door heeft dat zij haar eigen boer kan belonen! Hoe doe je dat?  Door deze producten te kopen! De producten die iets goeds doen voor onze groene planeet. Vul maar in wat jij daarvoor belangrijk vindt. En steeds meer mensen gaan dat voorbeeld volgen. Dat is de olievlek.

En wat is daarvoor nodig?

Dat we de boeren een podium geven waar ze eenvoudig, simpel en makkelijk hun verhaal kunnen delen en ook hun producten kunnen verkopen. Dat de consument weinig moeite hoeft te doen om deze verhalen te vinden en natuurlijk de producten kan kopen. En niet alleen in Groningen Friesland of Drenthe, maar door heel Nederland.

Dit platform, De Groene Winkelkar, is er net d.m.v. een app en een website www.groenewinkelkar.nl . We hebben nu een actie dat jij als consument, jouw boer enthousiast kunt maken om in de app te komen. Wanneer je dat doet voor 1 november, dan ding je mee voor een prijs voor jou en je boer.

Voor de agenda voor de Veenkoloniën is dit platform volledig beschikbaar. De boeren kunnen zich aanmelden om deel te nemen. Dit is nu geheel vrijblijvend en gratis. Hoe gaaf zou het zijn wanneer jullie als eerste hier gebruik van maken? En het voorbeeld zijn voor de rest van Nederland.

Het is op dit moment triest dat er biologische akkerbouwers twijfelen om weer gangbaar te gaan produceren, omdat ze te weinig geld voor hun producten krijgen. Dat straalt echt geen vertrouwen uit naar de verandering die nodig is in de agrarische sector. Hiermee krijgt de boer de bevestiging: “zie je wel de consument wil het niet betalen”. Dit is niet waar, de consument is zich helemaal niet bewust dat dit probleem speelt in de landbouw. Wij gaan daar nog niet mee naar buiten en ik denk dat het tijd is dat we dat snel gaan doen.

Hoe ziet de voedseltransitie eruit met 5 jaar?

Anita geeft aan dat zij dan hoopt dat er gerealiseerd is dat er op scholen wordt doorgegeven hoe belangrijk boeren in Nederland zijn. Ook hoopt zij dat we dan uitdragen wat een gezonde, natuurinclusieve landbouw is. Dat de boer zijn product met liefde maakt en de consument blij is met wat zij kan eten. Belangrijk hierbij is dat de supermarkten ook meegaan in de transitie en daar ook gelukkig mee zijn. Dat de politiek het omarmt en dat maatschappelijke organisaties betrokken zijn. Het belangrijkste is dat het een win-win situatie is voor iedereen, voor onze planeet en de mensen die ervan genieten.

Waarom of wanneer ga jij met plezier naar je werk?

Anita vertelt dat zij eigenlijk nooit het gevoel heeft dat zij aan het werk is of vrij heeft. Dit komt omdat zij graag dingen met plezier doet en wanneer dat niet het geval is dat ze daar dan verandering in zoekt.

Anita kan ook geen antwoord geven op de vraag hoeveel uur zij werkt, wel kan Anita zeggen wanneer zij iets leuks heeft gedaan. Het maakt voor Anita niet uit wat het is, dat kan zijn voor De Groene Winkelkar of oppassen op haar kleinkind.

Wanneer het druk is op de boerderij hoeft zij niet op een trekker te zitten om een voldaan gevoel te hebben. De catering vindt zij dan net zo mooi, iedereen weer lekker gegeten en nieuwe energie voor de klus. “Ik mag heel graag samen werken en samen dingen beleven. Ik ben geen één pitter.”

Hoe besteed jij je vrije tijd het liefst?

Anita reageert: “Gewoon in de flow en dan zie ik het wel. In mijn tuin aan het water met een heerlijk boek. Maar mijn veranda verven vind ik net zo leuk. Op de fiets naar mijn moeder van 91 en dan mijn trouwe hond in de fietskar mee. Ben ik helemaal happy.”

Wat wil je de lezers van de nieuwsbrief meegeven?

Het is zo eenvoudig om allemaal iets voor een groenere aarde te doen. Nu ik hier mee bezig ben koop ik veel bewuster mijn eten. Geen eten meer uit zakjes. Oftewel geen bewerkt voedsel meer. Dan doe je twee dingen, je eet rechtstreeks van de boer en er is geen extra energie nodig om jouw eten te maken. We drinken al jaren water, thee of koffie. Geen afval meer van de pakken fris en geen plastic flessen die niet retour kunnen. En bovendien allemaal veel gezonder. En duurder is het niet.

Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd!

En makkelijker kunnen we het jou niet maken!

  • Ga naar de website www.groenewinkelkar.nl
  • Meld je aan voor de nieuwsbrief
  • Download de app De Groene Winkelkar en wordt gratis lid in de app! Het is allemaal vrijblijvend en gratis op dit moment.

Hoe zie jij de toekomst in relatie met andere factoren zoals de inflatie? 

Ik weet gewoon dat we nu de kans kunnen nemen om meer te gaan eten van de producten die een gezonde bodem achterlaten. En wat de inflatie dan ook doet, het zal ons uitgaven patroon veranderen. Ik eet liever gezond en bewust. En wanneer ik dat niet zou kunnen betalen is er vast wel iets waar ik op kan besparen of iets extra’s ergens kan verdienen. En iets doen voor een groenere planeet is heel betaalbaar. En dat vind je binnenkort bij De Groene Winkelkar. En iedereen kan daarin meedenken. Dus voel je welkom.

Datum 19 december 2022 Peter Gelling